Van Halen

Hard rock- yhtye Van Halen perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1972. Yhtyeen musiikilla on merkittävä rooli rock- ja heavy metal- musiikin historiassa, johon se vaikutti huomattavasti etenkin 1980- luvulla.

Kuten monen muunkin 70- luvun rockbändin, myös Van Halenin kokoonpano on muuttunut useampaan kertaan. Niin sanottuna klassisena Van Halenina pidetään kuitenkin bändiä, johon kuuluivat veljekset kitaristi Edward ”Eddie” Van Halen ja rumpali Alex Van Halen, laulaja David ”Dave” Lee Roth sekä basisti Michael Anthony. Van Halenin veljekset ovat pysyneet bändissä koko sen historian ajan ja myös laulaja David Lee Roth on parin tauon jälkeen palannut taas Van Halenin riveihin.

Vuosien 1978- 2012 aikana Van Halen on julkaissut yhteensä 12 studioalbumia, joista ensimmäinen, 1978 ilmestynyt, Van Halen on yhtyeen myydyin albumi edelleen (10 x platinaa). Yhteensä Van Halenin levyjä on myyty maailmalla yli 80 miljoonaa kappaletta ja yksin Yhdysvalloissa yli 56 miljoonaa kappaletta. Vuonna 1998 ilmestyneen Van Halen lll- albumin jälkeen yhtye piti 14 vuoden mittaisen levytystauon ennen kuin julkaisi A Different Kind of Truth- nimisen albumin vuonna 2012. Uusin levy ylsi Billboardin listasijalle kaksi. Yhtyeen ensimmäinen ja viimeisin livealbumi Right Here, Right Now on vuodelta 1993 ja se on myynyt tuplaplatinaa. Kokoelmalevyjä Van Halenilta on ilmestynyt kaksi, The Best of Volume l vuonna 1996 ja The Best on Both Worlds vuonna 2004.