Peer Günt

Peer Günt on kouvolalainen hard rock-musiikkia soittava yhtye, joka on perustettu vuonna 1976. Bändin nimi juontaa juurensa yhtyeen laulajan auton hansikaslokerosta löytyneeseen kukkakaupan esitteeseen, jossa esiteltiin jalosukuinen ruusulajike Peer Gynt.

Yhtyeen perusti laulaja-kitaristi Timo Nikki. Kokoonpano on vuosien varrella vaihdellut useampaan kertaan. Klassisena kokoonpanona pidetään kuitenkin Peer Güntia, johon kuuluivat Nikin lisäksi vuonna 1981 bändiin liittynyt Teijo ”Twist Twist” Erkinharju sekä pari vuotta myöhemmin mukaan tullut Teijo ”Tsöötz” Kettula.

Peer Güntin kulta-aikaa oli ehdottomasti 1980- luvun loppupuolisko. Vuonna 1985 ilmestyi bändin nimeä kantava esikoisalbumi, ja heti sen perään ilmestyi kolme seuraavaa albumia Backseat (-86), Good Girls Don’t… (-87) ja Fire Wire (-88). Kaikki kolme albumia myivät kultaa, mikä kertookin bändin räjähdysmäisestä suosiosta heti debyyttialbumin ilmestymisen jälkeen. Nopea menestys huomattiin myös Suomen rajojen ulkopuolella ja bändi keikkailikin kotimaan lisäksi muun muassa muissa Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa ja Neuvostoliitossa.

Bändin suosio alkoi kuitenkin hiipua 90- luvulla ja keikat harvenivat ja siirtyivät pienempiin paikkoihin. Osasyynä harventuneisiin keikkoihin oli myös bändin rumpalin pesti Leningrad Cowboys’ssa. Yhtye ei levyttänyt yli kymmeneen vuoteen, mutta teki yllättäen paluun vuonna 2005 julkaisten albumin No Piercing, No Tattoo. Pian Nikki kuitenkin ilmoitti yhtyeen lopettavan uransa muiden jäsenten alkoholinkäytön vuoksi, mutta jo seuraavana vuonna Peer Günt nähtiin jälleen lavoilla uudella kokoonpanolla. Nykyään bändiin kuuluu Nikin lisäksi rumpali ja taustalaulaja Sauli ”Sakke” Koivula sekä basisti ja taustalaulaja Pete Pohjanniemi. He julkaisivat ensimmäisen yhteisen studiolevynsä Guts and Glory vuonna 2007 ja toisen Buck the Oddsin vuonna 2009. Livealbumi Live Today, Gone Tomorrow ilmestyi vuonna 2011.