Kiss

Kiss on yhdysvaltalainen hard rockia soittava bändi, joka perustettiin New Yorkissa vuonna 1973. Kissin perustivat Paul Stanley ja Gene Simmons, jotka ovat ainoat yhtyeessä edelleen mukana olevat alkuperäisjäsenet.

Yhtye tunnetaan musiikkinsa lisäksi maalatuista kasvoistaan ja muutoinkin näyttävistä esiintymisasuistaan. Heidän keikkansa sisältävät usein myös muita näyttäviä efektejä, kuten runsaasti pyrotekniikkaa. Kissin keikkojen sanotaankin kuuluvan maailman näyttävimpien esiintymisten joukkoon.

Kiss on vuosien varrella yhdistänyt hard rock-/ heavy metal- musiikkiinsa piirteitä muun muassa glam metallista, progressiivisesta rockista ja jopa discomusiikista. Yhtyeen yhteensä 20 studioalbumista ensimmäinen, Kiss, ilmestyi vuonna 1974. Albumi ei saavuttanut suurta suosiota, kuten ei vielä seuraavakaan levy. Kolmas albumi sen sijaan sijoittui Billboard listan sijalle 32 ja ylitti pari vuotta ilmestymisensä jälkeen kultarajan. Suosionsa huipulle yhtyeen sinkosi kuitenkin vuonna 1975 julkaistu konserttitaltiointi Alive!.

Kultalevyjen määrässä mitattuna Kiss on maailman kaikkien aikojen kolmanneksi menestynein bändi; enemmän kultalevyjä on vain Beatlesilla ja Rolling Stonesilla. Yhteensä Kissin levyjä on myyty maailmalla yli 100 miljoonaa kappaletta ja viimeisin, Yhdysvalloissa listasijalle kolme noussut, levy Monster julkaistiin vuonna 2012. Albumia seurasi laaja Monster Tour- kiertue, jonka myötä Kiss nähtiin myös Helsingin Hartwall –areenalla loppuun myydyssä konsertissa kesäkuussa 2013. Yhteensä Kiss on keikkaillut Suomessa jopa yhdeksän kertaa.