Hard Rock – Motörhead

Motörhead on englantilainen heavy metal -yhtye, joka perustettiin vuonna 1975. Se on eräs genrensä menestyneimmistä yhtyeistä ja VH1:n 100 parhaan hard rock -artistin tai -yhtyeen listauksessa se on sijalla 26. Yhä aktiivinen Motörhead on toiminut esikuvana monille myöhemmille heavy- ja hard rock -yhtyeille, vaikka Motörheadin keulakuva Lemmy Kilmister onkin luonnehtinut yhtyeen soittavan ennemminkin rock ’n’ rollia.

Motörheadille on annettu myös tunnustusta trash metal -genren synnyttäjänä. Motörheadin musiikkia on luonnehdittu nopeatempoiseksi ja äänekkääksi heavy metalliksi. Motörheadin sanoitukset käsittelevät usein seksiä, huumeita, hyvän ja pahan kamppailua, sotaa sekä erityisesti uhkapelaamista.

Motörheadin tuotantoon kuuluu kokoelmat ja live-taltioinnit mukaan lukien 36 albumia (seuraava albumi, Bad Magic, julkaistaneen elokuussa 2015), joita on myyty maailmanlaajuisesti noin 15 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä Motörheadin jäsenet ovat Lemmy (Ian) Kilmister, Wizzö (Phil) Campbell sekä Mikkey D. Alkuperäisistä jäsenistä mukana on enää Lemmy Kilmister – Campbell liittyi yhtyeeseen 1984 ja Mikkey D vuonna 1991.

Motörhead on uransa aikana vieraillut Suomessa lukuisia kertoja. Eräs erikoisimmista keikkamatkoista lienee Motörheadin keikka Punkaharjulla vuoden 1979 Punkarockissa. Motörhead otti tällöin asiakseen tuhota heille järjestetyn asuntovaunun, minkä vuoksi heidät vietiin putkaan.

Motörhead 70-luvulla

Motörhead edustaa 1970-luvun lopun raskaimpia yhtyeitä. Sen ensimmäinen albumi, Motörhead, aiheutti kohun 70-luvun Britanniassa kappaleella ”Motorhead”, jossa käsiteltiin avoimesti huumeita. Varsinaisen läpimurtonsa Motörhead teki kuitenkin Britannian listalla 11:nneksi yltäneellä, vuonna 1979 julkaistulla Bomber-albumilla. Aiemman tapaan Bomber sekä samana vuonna julkaistu Overkill herättivät kohua ja paheksuntaa; ensimmäistä Lemmy Kilmisterin natsiaiheisen esineistön keräilyharrastus tuli ilmi. Lemmy Kilmister kertoi kiinnostuksestaan toiseen maailmansotaan myös Soundi-lehden haastattelussa 80-luvun lopulla. Haastattelussa Kilmister muun muassa totesi myös yhteen lavashow’hun kuuluvan sotarekvisiittaa kuten pommikoneita, pohti yhtyeen mahdollisuuksia tehdä läpimurto Yhdysvalloissa ja kertoi suhteestaan Suomeen.

Motörhead 80-luvulla

Motörheadin 80-lukua leimasivat toisaalta jäsenvaihdokset, toisaalta suosion kasvu. Yhtyeen tunnetuimpiin 80-luvulla ilmestyneisiin kappaleisiin kuuluu esimerkiksi Ace of Spades (1980). White Line Fever -elämänkerrassaan Kilmister viittasi eräänä Motörheadin parhaista pidettyyn Ace of Spades -kappaleeseen sanomalla vapaasti suomennettuna seuraavaa: ”hän käytti kappaleessa uhkapelaamiseen liitettyjä metaforia, kuten kortteja ja noppia, koska pyörivistä hedelmistä tai kiekoista laulaminen ei olisi käynyt järkeen.” Ace of Spadesin lyriikat ovat pokerin innoittamia, ja monet väittävät sanojen kertovan Texas Hold ‘emin heads up -vaiheesta, jossa pöydässä on jäljellä vastakkain enää kaksi pelaajaa.

Motörheadin ura oli hiatuksessa 80-luvun lopulla, mutta yhtye palasi suureen suosioon 1990-luvun alussa, jolloin 1916-albumi sai jopa Grammy-ehdokkuuden. Yhtye muutti tällöin Yhdysvaltoihin Los Angelesiin.

Motörhead 90-luvulla

80-luvun tapaan myös Motörheadin 90-lukua värittivät yhtyeen jäsenten väliset riidat ja jäsenvaihdokset; ensin perustajajäseniin kuulunut Phil Taylor erotettiin yhtyeestä vuonna 1992 ja vuonna 1995 kenkää sai 80-luvun alussa yhtyeeseen liittynyt Michael “Würzel” Burston. 1990-luvun alussa Motörhead eli musiikillisesti melodisempaa aikakautta, joka kuitenkin päättyi jo seuraavan albumin ”Bastards” myötä. Paluuta melodisempaan vaiheeseen ei ole sitten 1916-albumin kuultu, vaan Motörhead on jo parikymmentä vuotta jatkanut raskaalla linjalla.

Motörhead 2000-luvulla

2000-luku käynnistyi pitkän kiertueen sekä vuoden 2000 syksyllä Lontoon Brixton Academyssä pidetyn Motörheadin 25-vuotiskonsertin myötä. 2000-luvulla yhtye on tehnyt useita pitkiä maailmankiertueita, joista on julkaistu konserttitaltiointeja. Motörhead sai lisäksi ensimmäisen Grammynsa vuonna 2005. Parhaan metalliesityksen Grammy irtosi cover-versiolla Metallican kappaleesta Whiplash. Vuonna 2004 julkaistu Inferno on saanut suurta kiitosta kriitikoilta, joskin nuori yleisö ei välttämättä ole löytänyt Motörheadia enää viimeisen vuosikymmenen aikana.

Motörheadin viime vuodet

Motörhead juhlii vuonna 2015 uransa 40-vuotista taivaltaan. Se on jatkanut keikkailua ahkerasti viime vuosiin asti tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Lemmy Kilmisterin johdolla. 2010-luvulla Motörhead on julkaissut albumit The Wörld is Yours (2010) ja Aftershock (2013). Erityisesti jälkimmäinen oli kriitikoiden ja suuren yleisön suosiossa. Elokuussa 2015 ilmestyy Motörheadin 40-vuotista uraa juhlistava Bad Magic. Ennakkoarvosteluissa “raskaammaksi kuin koskaan” kuvailtua albumia on ylistetty kovasti ja sen julkaisun jälkeen marraskuussa alkaa Euroopan talvikiertue, joka saapuu myös Helsinkiin sopivasti itsenäisyyspäiväksi 6. joulukuuta.