Glam Rock

Glam rock on rockin tyylisuuntaus, jolle tyypillistä on esiintyjien huomiota herättävä ja dramaattinen ulkonäkö. Usein ulkonäköön liittyy androgyynisiä piirteitä. Miehet käyttävät esiintymisasuissaan usein feminiinisiksi miellettyjä piirteitä kuten runsasta meikkiä ja tiukkoja asuja. Usein meikki on hyvinkin raskasta ja siihen liitetään erilaisia maskeja kuten Kiss- yhtyeen jäsenillä oli tapana.

Glam rock eli nousukautta 70- ja 80- luvuilla, jolloin se oli suuressa suosiossa ympäri maailman. Etenkin Britanniasta ja Yhdysvalloista tuli tuohon aikaan runsaasti rock- bändejä, jotka loivat musiikkiinsa lisäsäväystä mahtavilla tai poikkeavilla live- esiintymisillä. Sana ’glam’ tulee englanninkielisestä loistokkuutta ja esteettisyyden korostamista tarkoittavasta sanasta ’glamour’. Glam rock viittaakin enimmäkseen ulkoiseen tyyliin, kun taas glam rock- bändien musiikki saattaa tyylillisesti vaihdella runsaastikin. Suuri osa tunnetuimmista glam rock- bändeistä soittaa hard rock- tai heavy metal- tyyppistä musiikkia, mutta mahtuu joukkoon myös punkia ja popiakin.

Tunnetuimpia glam rockin edustajia lienevät Alice Cooper, David Bowie, Queen ja Kiss. 70- luvun lopulla glam rock loi pohjaa punk- ja goottityylille. 80- luvulla syntyi glam rockin rinnalle glam metal- tyyli. Tähän tyylisuuntaan kuului piirteitä myös punkista ja tyyli tunnetaan myös nimellä sleaze. Glam metal- bändeinä pidetään muun muassa Whitesnakea, Mötley Crueta ja kotimaista Hanoi Rocksia. Uudempia kotimaisia glamin edustajia ovat muun muassa Negative ja Reckless Love.