Garage Rock

Garage rock- termi kehitettiin Yhdysvalloissa 1970- luvulla. Sillä viitataan niin sanottuun ruohonjuuritason rockiin. Sana garage viittaa autotalliin, jossa monet bändit tätä raakasointista rockia usein treenaavat.

Garage rockissa teknistä soittotaitoa tärkeämmässä roolissa ovat innostus ja halu soittaa, minkä vuoksi sen voi jollain tapaa yhdistää myös hieman myöhemmin syntyneeseen punk- musiikkiin. Garage rock syntyi jo 1960- luvulla ja sen taustalla vaikuttivat puolestaan rock and roll, psykedeelinen rock ja rhythm and blues.

Koska garage rock on usein yksinkertaista ruohonjuuritason rockia, jäävät sitä soittavat ’autotallibändit’ usein tuntemattomiksi. Osa bändeistä nousee kuuluisaksi omalla paikkakunnallaan, mutta todelliseen maailmanlaajuiseen menestykseen ponnahtaa vain ani harva garage rock- yhtye. 60- luvulla tunnetumpia garage rockin soittajia olivat muun muassa The Amboy Dukes, The Sonics ja The Wailers, vaikkei ilmiöstä vielä tuolloin tosin käytetty garage rock- nimitystä. Myös esimerkiksi Alice Cooperin varhaistuotannossa voidaan nähdä selkeitä piirteitä garage rockista.

1960- luvun garage rock on innoittanut myös myöhemmin syntynyttä musiikkia. Esimerkiksi 1980- luvulla suurta suosiota nauttineet Smack, The Droogs ja The Fleshtones ovat hakeneet musiikkiinsa inspiraatiota garage rockista ja nostaneet ilmiön uudelleen pinnalle. Kuuluisia garage rock- kappaleita ovat muun muassa The Seedsin Pushin’ Too Hard ja Count Fiven Psychotic Reaction.