Aerosmith

Aerosmith on vuonna 1970 Massachusettsissa perustettu yhdysvaltalainen hard rock- musiikkia soittava yhtye. Bändi syntyi kun sen keulakuvan ja laulajan Steven Tylerin Chain Reaction- niminen yhtye yhdisti voimansa Jam Band- yhtyeen kanssa.

Bändi otti nimekseen Aerosmith ja julkaisi samannimisen esikoisalbuminsa vuonna 1973. Jo ensimmäinen albumi piti sisällään bluesvaikutteista rock- musiikkia, josta tuli nopeasti yhtyeen tavaramerkki. Vuoteen 1986 mennessä Aerosmithin debyyttialbumin myyntiluvut ylittivät tuplaplatinan rajan, kun albumia oli myyty yhteensä 3 miljoonaa kappaletta.

Todellisen läpimurtonsa Aerosmith teki kuitenkin vasta vuonna 1975, kun se julkaisi kolmannen albuminsa Toys in the Attic. Albumin julkaisu sinkosi bändin kansainväliseen menestykseen todellisten megarockbändien kuten The Rolling Stonesin seuraan. Listoilla viihtyivät muun muassa Sweet Emotion-, Walk This Way- ja Dream On- singlet. Myös seuraavana vuonna ilmestynyt Aerosmithin neljäs albumi Rocks oli suuri menestys, joka on toiminut inspiraation lähteenä monille muille maailmanluokan rock- bändeille.

80- luvun taitteessa bändin kokoonpanossa tapahtui muutoksia ja menestys alkoi rakoilla. Muutamaa vuotta myöhemmin alkuperäiset jäsenet palasivat yhtyeeseen, mutta muun muassa huumeongelmat aiheuttivat bändissä edelleen ongelmia. Steven Tylerin esimerkkiä seuraten muutkin Aerosmithin jäsenet kuitenkin hakeutuivat vieroitushoitoon ja seuraava albumi Permanent Vacation nousikin taas valtavaan menestykseen.

Viimeisimmän maailmanlaajuisen, Suomeenkin yltäneen, Aerosmith World Tour 2007- nimeä kantavan kiertueensa Aerosmith toteutti vuonna 2007. Tämän jälkeen on työstetty myös uutta studiomateriaalia, mutta albumin ilmestymisajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa. Yhtyeen musiikintekoa ovat viime vuosina vaikeuttaneet Steven Tylerin lukuisat loukkaantumiset sekä kipulääkeriippuvuus.